Categorii produse

Newsletter

Ispravile lui Guguta - Spiridon Vangheli

Disponibilitate: Pe comanda

D 71-1540

Editura Doxologia


Pret: 42,00 lei / BUC
En-gross 1: 38,50 lei (min. 3 buc.)
x 42,00 lei = 42,00 lei

Descriere:

„Fratele mai mic al lui Ion Creanga” – nenea Spiridon cum ii spun prietenii sai mai mici, nascut de data aceasta nu la Humulesti, ci in Basarabia, la Grinauti - Balti, de mana cu copiii sai, Guguta, Ciubotel, Titirica, Mariuca, Ghiocica, Craita, au inveselit inimile si au imbogatit visele copiilor, iar in sufletele ferecate de nelinisti ale parintilor si bunicilor au picurat deopotriva lacrima de dor si netrecatoare bucurie.

Pe intregul mapamond au fost primiti ca cei mai dragi si mai asteptati prieteni, marturie despre aceasta fiind nenumaratele scrisori primite de la copiii din Italia, din Statele Unite ale Americii, Germania, Cehia, Japonia, Finlanda, China, Sri Lanka, Romania, Ungaria etc.

Fara a sta pe ganduri, cititorii de pretutindeni au intrat in jocurile lui Guguta ori ale lui Ciubotel, intr-o complicitate asumata din toata inima, pentru a trai sau retrai, in satul Trei Iezi, sau in Cucuieti ori pe malurile Rautului, prima zi de scoala (in clasa intai atunci cand porti cu tine o carte, ca... daca ai doua mergi neaparat intr-a doua), mersul cu uratul in Noaptea de Anul Nou (cand fulgii cata frunza, cata iarba, auzind de sus zurgalaii, vin sa asculte uratura), asteptarea lui Mos Craciun (care vine, cum altfel?, decat din Tara Mosi Craciunilor, unde tremura norii de frig fiindca soare n-au, ci doar o bucata de luna si cateva stele pe cer) si cate alte lucruri minunate.

Ei, bine, acest miraculos si plin de gingasa taina univers al copilariei, maiestru izvodit de Spiridon Vangheli, il deschidem acum, la Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, prin publicarea volumului „Ispravile lui Guguta”, un strengar de toata isprava.

In 1973, „Caciula lui Guguta”, in limba rusa, a fost tiparita intr-un tiraj de un milion opt sute de mii de exemplare, iar cartea „Ispravile lui Guguta” a cunoscut de-a lungul timpului peste saptezeci de editii. Nu cred sa mai mire pe cineva astfel de performante editoriale dupa ce l-am vazut, cateva pagini in urma, pe Guguta alintand mana maicutei sale:

Nani, nani,

Mana mamii

si felul in care unul dintre micii cititori si-a insusit acest delicat gest al lui Guguta:

„Mi-a placut atat de mult cum Guguta adoarme mana trudita a mamei: ,,De ziua mamicai am incercat sa fac si eu la fel, dar n-am obtinut decat o lacrima in ochii ei albastri. Mama mi-a spus ca-i o lacrima de bucurie - am crescut mare!”

Poate citind aceste randuri veti dori sa-i scrieti lui Guguta, de ce nu... chiar de ziua lui, fiindca ati aflat in istorioara „O Taina” ca atunci ,,cand toate ratustele de pe ulita se fac rate, iar cocosii cei tineri incep a canta pe sub ferestre si harbujii din camp vin in sat, inseamna ca se apropie ziua lui Guguta.”

Ilustratiile, magistral realizate in tehnica gravurii in metal de pictorul rus Boris Diodorov, te determina, draga cititorule, sa intri, fara a te uita in urma, in bogata lume a lui Guguta, plina de fulgi de nea, de saniute, de oameni de zapada, de viorele, de omuleti verzi (minciunelele lui Guguta) si... de fapt de tot ce se poate afla in imaginatia ta fara limite, caci fara margini este si fascinanta caciula a lui Guguta sub care cosmosul intreg.... e prea mic.

Academicianul Mihai Cimpoi spunea, apasat si fara sfiiciune, ca literatura romaneasca pentru copii se scrie astazi in Basarabia... Poate de aceea, constientizand cu amaraciune acest adevar, l-am cautat, inainte de a-l cunoaste, pe Spiridon Vangheli si eroiii sai de poveste, si printr-o bine tocmita randuiala, de Dumnezeu pazita si de oameni mijlocita, in primavara lui 2011 m-am intalnit la Iasi cu Guguta si tatal sau, iar publicarea Ispravilor lui Guguta a devenit posibila.

Primiti-l pe Guguta in sufletele voastre si jucati-va impreuna cum poate nu v-ati mai jucat de mult! Timp este berechet, iar pe corabia lui Guguta... loc din plin.

Caracteristici:

An publicare2018
EdituraDoxologia
Numar de pagini146
Tip copertaCartonata
ISBN978-606-666-069-3
Format20 x 26,5 cm
AutorSpiridon Vangheli

Produse similare